ΥΛΙΚΑ

8 μεγάλες ντομάτες

1 κούπα κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κούπα καστανό ρύζι για γεμιστά

½ κούπα ελαιόλαδο

¼ κούπας σταφίδες

¼ κούπας κουκουνάρι

¼ κούπας δυόσμο

¼ κούπας άνηθο

2 κούπες νερό

1 ½ κ.γ. αλατοπίπερο

1 κούπα του εσωτερικού της ντομάτας, αλεσμένο

¾ κούπας ζεστό νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε την κορυφή της κάθε ντομάτας σχηματίζοντας μικρά καπάκια. Βγάζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους και κρατάμε μια κούπα. Πολτοποιούμε το εσωτερικό τους καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ψήνουμε λίγο, για 2-3 λεπτά, το κουκουνάρι μέχρι να ροδίσει. Το ψιλοκόβουμε, το ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το δυόσμο και τον άνηθο, το εσωτερικό από τις ντομάτες, που το έχουμε ήδη πολτοποιήσει, και τις 2 κούπες νερό.
  4. Βάζουμε το καπάκι στο σκεύος και μαγειρεύουμε τη γέμιση για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση για άλλα 2 λεπτά.
  5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά πριν γεμίσουμε τις ντομάτες. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση και πριν από 5 ημέρες και να τη βάλουμε στο ψυγείο, φέρνοντάς τη σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
  6. Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί που να μην τους αφήνει πολύ χώρο και γεμίζουμε την κάθε μια. Τις καλύπτουμε με το καπάκι τους και με ένα πινέλο αλείφουμε την κορυφή και γύρω τους με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 3/4 κούπας ζεστό νερό στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.