ΥΛΙΚΑ

1 κούπα φακές

2 κούπες νερό

½ κούπα αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους

1/3 κούπα ντοματάκια, ψιλοκομμένα

3 κ.σ. τυρί φέτα

1 κ.σ. αποξηραμένα φύλα μέντας, Μπαχαρικά Ήλιος

Για τη σάλτσα:

1/3 κούπας χυμό σταφυλιού

1/3 κούπας ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

½ κ.γ. μουστάρδα

1-2 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα μέντας, Μπαχαρικά Ήλιος

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε και ξεπλένουμε τις φακές. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν.
  2. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράσουν για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τις φακές πολύ καλά και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια μικρή λεκάνη προσθέτουμε το χυμό σταφυλιού, το ξίδι και τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά με έναν αυγογδάρτη. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι μέχρι η σάλτσα να πήξει. Τέλος προσθέτουμε τη μέντα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε μια μεγάλη λεκάνη σερβιρίσματος τοποθετούμε τις φακές, τη ντομάτα, τη φέτα και το αγγούρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5. Περιχύστε αρχικά 1/4 της κούπας από την σάλτσα πάνω από την σαλάτα και σταδιακά προσθέτουμε όση από την υπόλοιπη σάλτσα θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε την λεκάνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.