Αρχικός Τίτλος: Turmeric Superior to Chemical Mouthwash in Improving Oral Health
Συντάκτης: Sayer Ji
Από τα αρχαία χρόνια, ο κουρκουμάς χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, μεταξύ άλλων αναρίθμητων θεραπευτικών εφαρμογών.[1]
Αναλογιστείτε ότι φυτά όπως η κιτρινόριζα καταναλώνονταν για χιλιάδες χρόνια προτού το είδος μας επινοήσει τη σύγχρονη παραδοξότητα των μικροκαψούλων ή των δισκίων που περιέχουν εκχυλίσματα και τα οποία μπορούν να καταπίνονται χωρίς να υπάρχει αξιόλογη επαφή δια στόματος. Επομένως, είναι απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός ότι μετά από μακρές περιόδους βιολογικού χρόνου, η κατανάλωση της ρίζας δια στόματος είτε ως φαγητό, είτε ως μπαχαρικό είτε ως φάρμακο θα έρχεται σε συμφωνία και θα έχει όφελος για το συγκεκριμένο τμήμα της ανατομίας μας και τη μοναδική του φυσιολογία.
Πραγματικά, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα κουρκουμά και το έλαιο κουρκουμά μπορούν ακόμα και να αντιστρέψουν τις προκαρκινικές αλλαγές στη στοματική υποβλεννογόνια ίνωση των ανθρώπων.[2] [3] Επιπρόσθετα, υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα κουρκουμά μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα στη στοματική κοιλότητα,[4] συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης έρευνας που απέδειξε ότι τα νανοσωματίδια από εκχύλισμα κουρκουμά σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα του στόματος τα οποία είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία.[5] Όμως ο θετικός ρόλος που παίζει ο κουρκουμάς στη στοματική υγεία περιλαμβάνει περισσότερα από τα σχετικά σπάνια ιατρικά θέματα όπως είναι ο καρκίνος του στόματος, μιας και έχει απτή αξία για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κοινό στοματικό διάλυμα στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το στόμα τους απαλλαγμένο από την πλάκα.
Ο κουρκουμάς περιέχει περίπου 3-4% κουρκουμίνη κατά ξηρό βάρος. Αυτή η κίτρινη πολυφαινόλη έχει μελετηθεί εκτενώς στην ανθρώπινη κλινική έρευνα ως μια φυσική εναλλακτική λύση αντί του συστατικού που περιέχει το συνηθισμένο στοματικό διάλυμα και που είναι γνωστό ως χλωρεξιδίνη για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, “της φλεγμονής του ιστού των ούλων.”
Η ουλίτιδα θεωρείται μια μη καταστρεπτική περιοδοντική νόσος,[6] και περιλαμβάνει βακτηριακή φλεγμονή προκληθείσα από πλάκα, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε μια μορφή περιοδοντικής νόσου που μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφική. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που συνδέονται με την ουλίτιδα είναι η άσχημη αναπνοή (δύσοσμη απόπνοια), και τα ματωμένα, φωτεινά κόκκινα, ευαίσθητα ή πρησμένα ούλα.
Η χλωρεξιδίνη, ενώ θεωρείται ο χρυσός κανόνας στην οδοντιατρική για την πρόληψη της οδοντικής πλάκας,[7] επισημάνθηκε το 2012 σε μια προειδοποίηση για την ασφάλεια των ασθενών που εκδόθηκε από το Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιτίας της δυνατότητας που έχει να προκαλεί αναφυλακτικές αντιδράσεις.[8] Ενώ η προκληθείσα από τη χλωρεξιδίνη αναφυλαξία είναι μια εξαιρετικά σπάνια αντίδραση, η χαμηλού επιπέδου έκθεση έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές επιστημονικές έρευνες ότι προκαλεί μια πληθώρα επιπλοκών.[9] [10] [11] Προφανώς, χρειάζονται ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, ειδικά αν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικές.
Το 2012, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Indian Society of Periodontology μια έρευνα που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα ενός στοματικού διαλύματος με 1% εκχύλισμα κουρκουμά που περιέχει + ,01% ευγενόλη (Ομάδα Α) με την αποτελεσματικότητα ενός πιο έντονα συμπυκνωμένου στοματικού διαλύματος που περιέχει ,2% γλυκονική χλωρεξιδίνη (Ομάδα Β), σε υποκείμενα με ήπια ως μέτρια ουλίτιδα. Τόσο η Ομάδα Α όσο και η Ομάδα Β αποτελούνταν από 30 υποκείμενα που ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιούν 10 ml στοματικού διαλύματος με ίση αραίωση νερού για 1 λεπτό, δύο φορές την ημέρα, 30 λεπτά μετά το βούρτσισμα. Κατόπιν, εξετάστηκαν για αλλαγές στην πλάκα και την ουλίτιδα τις μέρες 0, 14 και 21. Τις μέρες 14 και 21 αξιολογήθηκαν τόσο η άμεση εμπειρία τους (υποκειμενικό κριτήριο) όσο και αντικειμενικά κριτήρια.
Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
Σε σύγκριση μεταξύ της χλωρεξιδίνης και του στοματικού διαλύματος με κουρκουμά, το ποσοστό μείωσης του Δείκτη Πλάκας μεταξύ της 0 και 21ης μέρας ήταν 64,207 και 69,072, αντίστοιχα (P=0,112), το ποσοστό μείωσης του Δείκτη Ουλίτιδας μεταξύ της 0 και 21ης μέρας ήταν 61,150 και 62,545, αντίστοιχα (P=0,595)και το ποσοστό μείωσης των τιμών BAPNA [Η ανάλυση των Ν-βενζολίου-l-αργινίνης-p- νιτροανιλιδίου, μια μέτρηση της παθογενούς βακτηριακής δραστηριότητας] μεταξύ της 0 και 21ης μέρας ήταν 42,256 και 48,901 αντίστοιχα (P=0,142). [η έμφαση δική μας]
Και στις τρεις αντικειμενικές παραμέτρους που εξετάστηκαν, το εκχύλισμα κουρκουμά ήταν τουλάχιστον τόσο αποτελεσματικό όσο και το στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης στη βελτίωση της στοματικής υγείας του ασθενούς. Εντούτοις, τεχνικά, η σύνθεση της κουρκουμίνης κερδίζει το χημικό στοματικό διάλυμα και στις 3 μετρήσεις, και μόνο με τη μισή συγκέντρωση.
Τόσο η γλυκονική χλωρεξιδίνη όσο και το στοματικό διάλυμα κουρκουμά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά ως συμπληρωματική αγωγή στο μηχανικό έλεγχο της πλάκας για την πρόληψη της πλάκας και της ουλίτιδας. Και τα δύο στοματικά διαλύματα έχουν συγκρίσιμες ιδιότητες κατά της πλάκας, των φλεγμονών και των μικροβίων.
Επίσης, οι υποκειμενικές αξιολογήσεις έδειξαν ότι τα υποκείμενα δέχτηκαν καλύτερα το στοματικό διάλυμα κουρκουμά.
Με το χαρακτηριστικά συντηρητικό στυλ της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο συγγραφέας καταλήγει:
Επιπρόσθετη ανθρώπινη έρευνα έχει επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης ως μιας εναλλακτικής λύσης αντί της χλωρεξιδίνης για τη μείωση της πλάκας,[12] καθώς και για τη μείωση φλεγμονών των ούλων που σχετίζονται με την πλάκα.[13]
Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που παρατηρούνται με το στοματικό διάλυμα που έχει ως βάση τον κουρκουμά (κουρκουμίνη) είναι ότι εάν κάποιος τύχαινε να καταπιεί κάποια ποσότητα, αυτό δεν θα είχε τον τύπο των παρενεργειών που σχετίζονται με ένα βιοκτόνο/αντισηπτικό χημικό όπως είναι η χλωρεξιδίνη. Βασικά, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα των καταγεγγραμένων πλεονεκτημάτων που έχει ο κουρκουμάς για την υγεία, θα υπήρχαν κάποια δευτερεύοντα οφέλη εάν αυτό συνέβαινε.
Ουσιαστικά, η επιλογή είναι δική σας. Όμως να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί όταν δοκιμάζετε οποιαδήποτε καινούρια αλλαγή στη διατροφή και/ή στα συμπληρώματα και ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία όπως είναι ο ιατρικός βοτανολόγος ή ο ολιστικός γιατρός. Και να θυμάστε ότι η ποιότητα του βοτάνου θα εξαρτάται από το εάν αυτό έχει παραχθεί οργανικά (μη ακτινοβολημένο), εάν έχει υποστεί σωστή διαχείριση και εάν έχει συντηρηθεί ώστε να εξαλειφθούν οι μυκοτοξίνες και οι σχετικοί μικροβιακοί παράγοντες.
[1] Σημείωση: Το ερευνητικό μας πρόγραμμα σχετικά με τον κουρκουμά έχει αναγνωρίσει πάνω από 600 πειραματικά επιβεβαιωμένα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς και/ή η κουρκουμίνη για την υγεία.
[2] Jayashree Joshi, Sadhana Ghaisas, Ashok Vaidya, Rama Vaidya, D V Kamat, A N Bhagwat, Sumati Bhide. Early human safety study of turmeric oil (Curcuma longa oil) administered orally in healthy volunteers. J Assoc Physicians India. 2003 Nov ;51:1055-60. PMID: 15260388
[3] Balwant Rai, Jasdeep Kaur, Reinhilde Jacobs, Jaipaul Singh. Possible action mechanism for curcumin in pre-cancerous lesions based on serum and salivary markers of oxidative stress. J Oral Sci. 2010;52(2):251-6. PMID: 20587949
[4] GreenMedInfo.com, Professional Database Feature: Focus Curcumin Articles to Oral Cancer (17 results)
[5] Pei-Ying Chang, Shu-Fen Peng, Chao-Ying Lee, Chi-Cheng Lu, Shih-Chang Tsai, Tzong-Ming Shieh, Tian-Shung Wu, Ming-Gene Tu, Michael Yuanchien Chen, Jai-Sing Yang. Curcumin-loaded nanoparticles induce apoptotic cell death through regulation of the function of MDR1 and reactive oxygen species in cisplatin-resistant CAR human oral cancer cells. Int J Neurosci. 2013 Oct ;43(4):1141-50. Epub 2013 Aug 5. PMID: 23917396
[6] The American Academy of Periodontology. Proceedings of the World Workshop in Clinical Periodontics. Chicago:The American Academy of Periodontology; 1989:I/23-I/24.
[7] Amita M Mali, Roobal Behal, Suhit S Gilda. Comparative evaluation of 0.1% turmeric mouthwash with 0.2% chlorhexidine gluconate in prevention of plaque and gingivitis: A clinical and microbiological study. J Indian Soc Periodontol. 2012 Jul ;16(3):386-91. PMID:23162334
[8] MHRA, Medical Device Alert, Issued Oct. 2012
[9] Sivathasan, Niroshan; Ramamurthy, Nitin Kumar; Pabla, Ravinder Singh (2010). “Chemical Burns Associated with Chlorhexidine-Alcohol Solution: An Avoidable Complication?”. Journal of Burn Care & Research 31 (5): 833. doi:10.1097/BCR.0b013e3181eed4d6. PMID 20644490
[10] Sivathasan, N; Sivathasan, N; Vijayarajan, L (2010). “Chlorhexidine’s complications”. Journal of perioperative practice 20 (8): 300–1. PMID 20860191
[11] Sivathasan, N.; Goodfellow, P. B. (2011). “Skin Cleansers: The Risks of Chlorhexidine”. The Journal of Clinical Pharmacology 51 (5): 785–6.doi:10.1177/0091270010372628. PMID 21383335
[12] Pf Waghmare, Au Chaudhari, Vm Karhadkar, As Jamkhande. Comparative evaluation of turmeric and chlorhexidine gluconate mouthwash in prevention of plaque formation and gingivitis: a clinical and microbiological study. J Contemp Dent Pract. 2011 ;12(4):221-4. Epub 2011 Jul 1. PMID: 22186854
[13] Sangeeta Muglikar, Kalpak Chandrakant Patil, Sumanth Shivswami, Rashmi Hegde. Efficacy of curcumin in the treatment of chronic gingivitis: a pilot study. Oral Health Prev Dent. 2013 ;11(1):81-6. PMID: 23507685
Ο Sayer Ji είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Greenmedinfo.com, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕθνικήςΟμοσπονδίαςΥγείας, και της οργάνωσης Fearless Parent, Μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της οργάνωσης Global GMO Free Coalition (GGFC), κριτικός στο περιοδικό International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine.
© [Thursday, August 15th 2013] GreenMedInfo LLC. This work is reproduced and distributed with the permission of GreenMedInfo LLC. Want to learn more from GreenMedInfo? Sign up for the newsletter here http://www.greenmedinfo.com/greenmed/newsletter.
πηγή: http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-superior-chemical-mouthwash-improving-oral-health-0