Μπορεί μια μικρή ποσότητα από αυτή την κίτρινη σκόνη να διαλύσει το πεισματάρικο βάρος και να ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τη μείωση του σωματικού σας λίπους;

Αρχικός Τίτλος: Just One Teaspoon of this Spice Boosts Weight Loss by 50%
Συντάκτης: Margie King, Health Coach

Το πιπεράτο μπαχαρικό κύμινο εμφανίστηκε στη Βίβλο ως καρύκευμα για τη σούπα και τα ψωμιά.  Οι σπόροι καταβάλλονταν στους ιερείς.  Και στην αρχαία Αίγυπτο, το κύμινο χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση των μουμιών των φαραώ.   

Τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι το κύμινο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξαφανίσετε επιτέλους αυτά τα περιττά κιλά.
Ερευνητές στο Ιράν θέλησαν να ανακαλύψουν την επίδραση που έχει αυτό το αρχαίο μπαχαρικό στη σύσταση του σώματος καθώς και στα επίπεδα λίπους του σώματος.

Κατένειμαν τυχαία 88 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες σε μια από τις δύο ομάδες.  Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν ένα διαιτολόγιο μειωμένων θερμίδων και έλαβαν διατροφική συμβουλευτική.  Αλλά η μια ομάδα έτρωγε γιαούρτι με τρία γραμμάρια κύμινο δύο φορές την ημέρα.  Η άλλη ομάδα έτρωγε σκέτο γιαούρτι. 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Complementary Therapies in Clinical Practice. [i]   
Μετά από μόλις τρεις μήνες, τα μέλη της ομάδας που λάμβανε κύμινο έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν 50% περισσότερο βάρος από την ομάδα ελέγχου.  Μείωσαν, επίσης, το ποσοστό του σωματικού τους λίπους κατά 14,64% ή σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την απώλεια της ομάδας ελέγχου. 

Τα μέλη της ομάδας κύμινου μείωσαν, επίσης, το δείκτη μάζας σώματός τους και την περιφέρεια της μέσης τους περισσότερο από την ομάδα ελέγχου. 

Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι τα πλεονεκτήματα που έχει το κύμινο στην απώλεια βάρους ίσως να οφείλονται στο βαθμό θερμότητάς του.  Μπορεί να αυξάνει προσωρινά το ρυθμό του μεταβολισμού.   

Το κύμινο μείωσε, επίσης, σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.  Τα τριγλυκερίδια έπεσαν κατά 23 μονάδες σε σύγκριση με τις πέντε μόλις μονάδες στην ομάδα ελέγχου.  Και η LDL χοληστερόλη έπεσε κατά μέσο όρο κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με τη λιγότερο από μια μονάδα της ομάδας ελέγχου.

Το κύμινο περιέχει περισσότερα από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων απαραίτητων λιπαρών οξέων και πτητικών ελαίων.  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση που έχει το μπαχαρικό στη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις σαπωνίνες γλυκοζίτη που περιέχει.  Αυτές οι ενώσεις αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και αυξάνουν την αποβολή της.  Το κύμινο περιέχει, ακόμα, μια σημαντική ποσότητα φυτοστερολών που μπορεί να ρυθμίζουν με θετικό τρόπο τα λιπίδια μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης. 

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η χρήση του κυμίνου ως συμπληρώματος διατροφής θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη καθώς και τους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.  [Σημείωση: δεν πιστεύουμε ότι η χαμηλή χολεστερόλη είναι απαραίτητα καλό για την υγεία. Αντίθετα, η ανεπάρκεια χοληστερόλης μπορεί να βλάψει την υγεία σας]. 

Το κύμινο είναι εγγενές στην Αίγυπτο.  Για χιλιάδες χρόνια, καλλιεργείται στη Μέση Ανατολή, στην Ινδία, στην Κίνα και στις χώρες της Μεσογείου.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών που ανήκουν και το άγριο κύμινο, ο μαϊντανός και ο άνηθος.  Στην πραγματικότητα, ο σπόρος του κύμινου μοιάζει με αυτόν του άγριου κύμινου αλλά έχει ελαφρώς τη γεύση καρυδιού και πιπεριού.    
Θα συναντήσετε συχνά το κύμινο ως συστατικό των μειγμάτων κάρυ σε σκόνη.  Είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται στο μεξικάνικο τσίλι καθώς και στην ινδική και μεσοανατολική κουζίνα.
Όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά, έτσι και το κύμινο έχει μια μακρά λίστα πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Μια έρευνα του 2008 σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Biology and Medicine έδειξε ότι οι σπόροι κύμινου ανέστειλαν την απώλεια της οστικής πυκνότητας και αντοχής το ίδιο αποτελεσματικά με το οιστρογόνο.  Αλλά αντίθετα με το οιστρογόνο, το κύμινο δεν οδήγησε σε αύξηση βάρους ή καρκίνο της μήτρας.

Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιούσε σπόρους κύμινου για να υποστηρίξει το πεπτικό σύστημα. Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το κύμινο μπορεί να διεγείρει την έκκριση παγκρεατικών ενζύμων, οξέων και χολής που είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη.  Τα αιθέρια έλαια του φυτού του κύμινου περιέχουν, επίσης, μια ένωση που λέγεται cuminaldehyde και η οποία ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες για να βοηθήσουν στην προχώνευση του φαγητού. Επίσης, ανακουφίζει από τα αέρια και βελτιώνει τη χώνεψη.  Προσφέρει, επιπρόσθετα, ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο περιοδικό Food Chemistry and Toxicology έδειξε ότι το κύμινο μπορεί να μειώσει τη γλυκαιμία ακριβώς όπως και το φάρμακο γλιβενκλαμίδη (γνωστό στις ΗΠΑ ως γλυβουρίδη).
 
Μείωσε, επίσης, το οξειδωτικό στρες και ανέστειλε τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE) τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση διαβητικών αγγειακών επιπλοκών.[ii]

Μια παλιότερη έρευνα σε ζώα ανακάλυψε ότι το κύμινο ήταν πιο αποτελεσματικό από το φάρμακο γλιβενκλαμίδη στη μείωση των φλεγμονών, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων, και της γλυκόζης αίματος.[iii]

Το κύμινο μπορεί, ακόμα, να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.  Προκλινική έρευνα έδειξε ότι το μπαχαρικό αναστέλλει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας [iv] και του παχέος εντέρου.[v]

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το κύμινο μπορεί να βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης.  Διαθέτει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακών ιδιοτήτων.

Διαβάστε πώς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο κύμινο στη διατροφή σας. 

  • Προσθέστε κύμινο στην κατσαρόλα όταν μαγειρεύετε σούπες, βραστά, τσίλι, ρύζι, φασόλια ή φακές.
  • Πασπαλίστε με κύμινο τα σωταρισμένα λαχανικά.
  • Ταιριάζει πολύ με γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθα και κουνουπίδι.
  • Προσθέστε στις μαρινάδες, στα ντρέσινγκ σαλάτας και στη μαγιονέζα.
  • Πασπαλίστε το σε ψημένους ξηρούς καρπούς ή σε ρεβίθια.
  • Προσθέστε το στο μείγμα κρέατος όταν φτιάχνετε ρολό κρέατος, κεφτέδες ή μπιφτέκια.
  • Ανακατέψτε το στην ομελέτα πριν το μαγείρεμα.
  • Αγοράστε λίγο τσάι από σπόρους κύμινου ή φτιάξτε το μόνοι σας βράζοντας τους σπόρους σε νερό και αφήνοντάς τους να μουλιάσουν για 10 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της έρευνας για το κύμινο της GreenMedInfo.

Αναφορές

[i] Roghayeh Zare et al. “Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women.” Complementary Therapies in Clinical Practice 20 (2014) 297e301

[ii] A G Jagtap, P B Patil. Antihyperglycemic activity and inhibition of advanced glycation end product formation by Cuminum cyminum in streptozotocin induced diabetic rats. Food Chem Toxicol. 2010 Aug-Sep;48(8-9):2030-6. Epub 2010 May 6. PMID: 20451573

[iii] Surya Dhandapani, Vijayakumar Ramasamy Subramanian, Senthilkumar Rajagopal, Nalini Namasivayam. Hypolipidemic effect of Cuminum cyminum L. on alloxan-induced diabetic rats. Pharmacol Res. 2002 Sep;46(3):251-5. PMID: 12220968

[iv] Gagandeep, Sivanandhan Dhanalakshmi, Ester Méndiz, Agra Ramesha Rao, Raosaheb Kathalupant Kale. Chemopreventive effects of Cuminum cyminum in chemically induced forestomach and uterine cervix tumors in murine model systems. Nutr Cancer. 2003;47(2):171-80. PMID: 15087270

[v] N Nalini, V Manju, V P Menon. Effect of spices on lipid metabolism in 1,2-dimethylhydrazine-induced rat colon carcinogenesis. J Med Food. 2006;9(2):237-45. PMID: 16822210

Η Margie King είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Ολοκληρωμένης Διατροφής®. Κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Wharton και εταιρική δικηγόρος για 20 χρόνια, άφησε τον κόσμο των επιχειρήσεων για να κυνηγήσει το πάθος της για ό,τι έχει σχέση με τη διατροφή. Η Margie είναι συγγραφέας του βιβλίου Διατροφολογία στην Εμμηνόπαυση: Ο Ολοκληρωμένος Διατροφικός Οδηγός για να Εξισορροπήσετε τις Ορμόνες σας με Φυσιολογικό Τρόπο. Είναι, επίσης, επαγγελματίας κειμενογράφος και συγγραφέας άρθρων για τη φυσική υγεία, ομορφιά και διατροφή. Για να επικοινωνήσετε με τη Margie, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.IntergrativeMenopause.com.

© [Monday, November 2nd 2015] GreenMedInfo LLC. This work is reproduced and distributed with the permission of GreenMedInfo LLC. Want to learn more from GreenMedInfo? Sign up for the newsletter here http://www.greenmedinfo.com/greenmed/newsletter.

πηγή: http://www.greenmedinfo.com/blog/just-one-teaspoon-spice-boosts-weight-loss-50