Δημοσιεύτηκε στις: 25/10/2012

Γραμμένο από: Heidi Stevenson

Το τζίντζερ δεν είναι μόνο γαστρονομικό θαύμα, αλλά και τα οφέλη του για την υγεία είναι εκπληκτικά. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο από τα αντιβιοτικά — και χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι γαστρονομικές ιδιότητες του τζίντζερ είναι μια απόλαυση, αλλά τα οφέλη του για την υγεία είναι απλά εκπληκτικά. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των βακτηριακών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο από τα αντιβιοτικά. Μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα. Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του είναι ήδη διάσημες. Μπορεί να επιλύσει τις φλεγμονές του εγκεφάλου και να διευκολύνει ή να θεραπεύσει διάφορα προβλήματα του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η παλινδρόμηση οξέος. Και το τζίντζερ μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας γάμμα.

Καθιερωμένο σε πολλές κουζίνες και κουζίνες, το τζίντζερ είναι το καρύκευμα που δίνει ζωή σε μια σειρά από πιάτα. Χρησιμοποιείται ιατρικά για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αν και περισσότερο γνωστό για τα καταπραϋντικά του αποτελέσματα στο γαστρεντερικό, αυτή είναι μόνο η αρχή των χρήσεών του. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται τόσο για γαστρονομικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς είναι τα ριζώματα, οι μίσχοι που μοιάζουν με ρίζες που αναπτύσσονται υπόγεια. Το κύριο φυτό που χρησιμοποιείται για ιατρική χρήση είναι το Zingiber officinale .

Αρκετές ενώσεις στο τζίντζερ μπορεί να σχετίζονται με τα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των shogaol, zingerone και gingerols, οι οποίες είναι παρόμοιες με την καψαϊκίνη της πιπεριάς τσίλι, γνωστή για την αναλγητική της ικανότητα. Ωστόσο, όπως είδαμε με τον διαχωρισμό της ασπιρίνης από το φλοιό ιτιάς , η προσπάθεια εύρεσης του δραστικού συστατικού σε ένα βότανο και η χρήση του μόνο τείνει να μειώσει τα αποτελέσματά του και να αφαιρέσει τα εξισορροπητικά συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τα θετικά αποτελέσματα και να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις .

Ορισμένες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο προέρχονται από μελέτες που έχουν απομονώσει μεμονωμένα συστατικά, γενικά με στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων. Αν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, η ιστορία των φαρμακευτικών προϊόντων δείχνει ότι είναι τόσο υβριστικό να πιστεύουμε ότι η φύση θα βελτιωθεί όσο και αφελές να πιστεύουμε ότι η απομόνωση μιας μεμονωμένης χημικής ουσίας μπορεί ενδεχομένως να γίνει χωρίς να αφαιρεθούν τα εξισορροπητικά στοιχεία που μετριάζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις. Ωστόσο, τέτοιες μελέτες βοηθούν να αποδειχθεί ότι υπάρχει ισχυρό φάρμακο στο τζίντζερ.

Οφέλη για την υγεία του τζίντζερ

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις περιοχές που έχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ ωφελεί την υγεία:

 • Καρκίνος: Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα του τζίντζερ να νικάει διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο επιθετικά και δύσκολα στη θεραπεία: πνεύμονα, ωοθηκών, παχέος εντέρου, μαστού, καρκίνωμα δέρματος, προστάτη και παγκρέατος. (1,2,3,4,5,6,7,8)
 • Πρόληψη του διαβήτη: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, μαζί με τις σχετικές ικανότητες μείωσης του σακχάρου, της χοληστερόλης και των λιπών στο αίμα. (9,10)
 • Αντιβιοτικό: Τα αντιβιοτικά αποτελέσματα του τζίντζερ μπορεί να είναι εξαιρετικά. Τουλάχιστον μία μελέτη (10) που συγκρίνει τις επιδράσεις του τζίντζερ και των αντιβιοτικών στις λοιμώξεις από Staphylococcus aureus και S. pyreus δείχνει ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να είναι ανώτερο. Οι επιπτώσεις στις λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα είναι, ακόμη, άγνωστες. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και του περιοδοντικού συστήματος. (11,12,13)
 • Αντιμυκητιακά: Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι από τις πιο δύσκολες στη θεραπεία και έχουν αναπτυχθεί μύκητες ανθεκτικοί στα φάρμακα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε, καθώς το τζίντζερ έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιμυκητιακή ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των μορφών που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα. (14)
 • Έλκη: Τα εντερικά έλκη μπορούν να προληφθούν με το τζίντζερ. Υπάρχει μια γενικά αναγνωρισμένη αποδοχή τώρα ότι το βακτήριο Helico pylori σχετίζεται με έλκη, και τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι ένα παράγωγο του τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Μια μελέτη έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να αναστείλει και τα υπάρχοντα έλκη. (15,16)
 • Επιπλοκές διαβήτη: Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να περιορίζονται από το τζίντζερ. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, να μειώσει την πρόσληψη νερού και την παραγωγή ούρων και να αναστρέψει την πρωτεϊνουρία. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αναστολείς της αναγωγάσης της αλδόζης, οι οποίοι μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τον διαβήτη. Το τζίντζερ μπορεί να προστατεύσει τα νεύρα στον διαβήτη και να μειώσει τα επίπεδα λίπους στο αίμα. (17,18,19,20)
 • Φλεγμονή: Η φλεγμονή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με πολλές χρόνιες παθήσεις, τόσο ως προς την πρόκληση τους όσο και ως προς την πρόκληση πόνου, και το τζίντζερ μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διαχείρισή της. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες μπορεί να βοηθηθούν από την ικανότητα του τζίντζερ να αναστέλλει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου και τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Η αντιφλεγμονώδης ικανότητά του μπορεί να είναι χρήσιμη για την αρθρίτιδα, την πρόληψη του καρκίνου, τη νόσο του προστάτη και τις γενικές φλεγμονώδεις διεργασίες. (21,22,23,24,25)
 • Γαστρική δυσφορία: Η ικανότητα του τζίντζερ να ανακουφίζει τη γαστρική δυσφορία είναι ανώτερη και κάνει κάτι περισσότερο από απλώς να ανακουφίζει τον πόνο. Σε μια διπλά τυφλή μελέτη, κάψουλες τζίντζερ λήφθηκαν από το στόμα σε άτομα που έπασχαν από δυσπεψία με αργή κένωση του περιεχομένου του στομάχου. Διέγειρε την κένωση του στομάχου χωρίς καμία αρνητική επίδραση. Έχει βρεθεί ότι έχει έναν αντισπασμωδικό παράγοντα, ο οποίος βοηθά στην εξήγηση ορισμένων από τις ευεργετικές του επιδράσεις στον εντερικό σωλήνα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αναστέλλει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των ελκών. Προστατεύει επίσης τον γαστρικό βλεννογόνο. (26,27,28)
 • Τοξικότητα: Το τζίντζερ βοηθά στην πρόληψη των τοξικών επιδράσεων μιας ευρείας σειράς ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του φυτοφαρμάκου lindane, ενός αντικαρκινικού φαρμάκου, της χημικής ουσίας βρωμοβενζόλιο και της διεγερτικής τοξίνης γλουταμινικού νατρίου (MSG). Το Lindane αποδείχθηκε ότι ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες σε αρουραίους που εκτέθηκαν στο φυτοφάρμακο lindane, μια νευροτοξίνη, απλώς προσθέτοντάς το στη διατροφή τους. Το αντικαρκινικό φάρμακο doxorubicin βλάπτει τα νεφρά, αλλά το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση της βλάβης. Το βρωμοβόλιο είναι πολύ τοξικό, χρησιμοποιείται σε χημικές αντιδράσεις και μπορεί να βλάψει γρήγορα το ήπαρ και το νευρικό σύστημα. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τη βλάβη του ήπατος. Το εκχύλισμα τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη βλάβη των νεύρων MSG. 29,30,31,32)
 • Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (βλάβη φρουκτόζης): Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NFLD) έχει ποικίλες αιτίες, αλλά τώρα αυξάνεται λόγω της επικράτησης της φρουκτόζης ως γλυκαντικού. Η έρευνα για τη λειτουργία του τζίντζερ σε σχέση με το NFLD βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια. Ωστόσο, η NFLD είναι γνωστό ότι σχετίζεται με δυσλιπιδαιμία και περίσσεια τριγλυκεριδίων στο ήπαρ. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει αυτή την κατάσταση μειώνοντας τη χοληστερόλη του ορού. Η έρευνα που δείχνει ότι αυτό είναι πολύ νέο, που δημοσιεύτηκε μόλις φέτος, οπότε δεν είναι καθόλου οριστικό. Ωστόσο, το τζίντζερ φαίνεται να υπόσχεται ως θεραπεία για NFLD. (33)
 • Heartworms σε σκύλους: Dirofilaria immitis, διροφιλαρίωση, είναι μια κοινή λοίμωξη του σκύλου. Οι τυπικές ιατρικές θεραπείες είναι επικίνδυνες, προκαλώντας συχνά νευρολογικές διαταραχές και κυκλοφορική κατάρρευση. Η αντίσταση σε αυτά αναπτύσσεται επίσης. Ως εκ τούτου, είναι πολύ τυχερό που το τζίντζερ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια στα σκουλήκια της καρδιάς. Η θεραπεία που δοκιμάστηκε είναι οι ενέσεις του εκχυλίσματος, και απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, μετά από 55 ημέρες, διαπιστώθηκε μέση μείωση 83%, έως και 98% κατ’ ανώτατο όριο. Περίπου τα μισά σκυλιά εμφάνισαν λήθαργο νωρίς στη θεραπεία, αλλά πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του σώματός τους να απορρίψει τα σκουλήκια, σε αντίθεση με μια αρνητική επίδραση. (34,35)
 • Πόνος εμμήνου ρύσεως: Πραγματοποιήθηκε διπλή τυφλή μελέτη νεαρών γυναικών που υποφέρουν από έμμηνο πόνο σε σύγκριση με το μεφαιναμικό οξύ (ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες που κυκλοφορεί ως Ponstel), την ιβουπροφαίνη, τη σκόνη τζίντζερ σε κάψουλες και το εικονικό φάρμακο. Το τζίντζερ βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το μεφαιναμικό οξύ και την ιβουπροφαίνη. (36)
 • Ακτινοβολία: Με την ακτινοβολία στις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό, είναι υπέροχο να μαθαίνουμε ότι το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντικά οφέλη εναντίον του. Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εμέτου και της παραμόρφωσης της γεύσης που σχετίζονται με τη δηλητηρίαση από ακτινοβολία. Μια άλλη μελέτη χορήγησε υψηλές δόσεις εκχυλίσματος τζίντζερ σε ποντίκια πριν από την έκθεσή τους σε ακτινοβολία γάμμα και τα συνέκρινε με ποντίκια που είχαν λάβει μόνο απεσταγμένο νερό πριν από την έκθεση. Μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη θνησιμότητα. Προστατεύονταν από γαστρεντερικούς θανάτους και θανάτους που σχετίζονται με τον μυελό των οστών. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η θεραπεία μετά την έκθεση δεν παρείχε κανένα όφελος. (37,38)
 • Ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ινδομεθακίνη: Η ινδομεθακίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του πόνου από τη φλεγμονή της ουρικής αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Μελέτες που συγκρίνουν την επίδραση του εκχυλίσματος τζίντζερ με την ινδομεθακίνη δείχνουν σταθερά ότι το τζίντζερ είναι, τουλάχιστον, το ίδιο αποτελεσματικό και μερικές φορές ακόμη περισσότερο από την ινδομεθακίνη. Δεδομένου ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ινδομεθακίνης περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια στο 40% των ατόμων που την λαμβάνουν, ίκτερο στο 10%, πονοκεφάλους στο 12% και αυξήσεις στις δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας που υποδεικνύουν βλάβη στο ήπαρ, καθώς και πολλά άλλα δυσάρεστα προβλήματα, είναι δύσκολο να φανταστείτε οποιονδήποτε νόμιμο λόγο για τους γιατρούς να συνταγογραφούν το φάρμακο όταν θα μπορούσαν απλώς να ζητήσουν από τους ασθενείς τους να πάρουν εκχύλισμα τζίντζερ. (39,40,41)
 • Ναυτία και ασθένεια κίνησης: Το τζίντζερ έχει μελετηθεί καλά για την κλασική του ικανότητα να ανακουφίζει τη ναυτία σε κάθε είδους καταστάσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για την κίνηση και την ασθένεια της θάλασσας. Έχουν γίνει μελέτες τόσο για να εξακριβωθεί εάν είναι αποτελεσματικό – που, φυσικά, είναι – όσο και για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί. Οι πρωινές ναυτίες, η ναυτία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν δυστυχία σε πολλές γυναίκες. Οι γυναίκες που έπασχαν από πρωινή ναυτία έλαβαν ποτά με τζίντζερ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συγκρίθηκαν με γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το τζίντζερ ανακούφισε τη ναυτία σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των γυναικών. Μια δοκιμή λήψης τζίντζερ και πρωτεΐνης μετά τη χημειοθεραπεία έδειξε ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να μειώσουν την πρόσληψη αντιεμετικών φαρμάκων. (42,43,44,45)
 • Βακτηριακή διάρροια: Η κύρια αιτία θανάτου σε μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η διάρροια που προκαλείται από βακτήρια. Τα βακτήρια δεν το προκαλούν άμεσα. Οι τοξίνες που απελευθερώνουν κάνουν. Το Zingerone, μια ένωση που βρίσκεται στο τζίντζερ, δεσμεύει την τοξίνη έτσι ώστε να μην μπορεί να αλληλεπιδράσει με το έντερο, αποτρέποντας έτσι τη διάρροια και τον επακόλουθο θάνατο. Η καθιερωμένη θεραπεία τώρα είναι τα αντιβιοτικά σε συνδυασμό με την υποκατάσταση ηλεκτρολυτών, γεγονός που θα υποδηλώνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αντιβιοτικών είναι πλέον γνωστό ότι είναι καταστροφικές και τα αντιβιοτικά είναι ακριβά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν νόμιμο λόγο για τη μη εφαρμογή μεγάλης κλίμακας δοκιμών τζίντζερ σε παιδιά που πάσχουν από βακτηριακή διάρροια. (46)
 • Άλλα οφέλη: Τα οφέλη του τζίντζερ είναι εκπληκτικά και δεν σταματούν με αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Εδώ, εν συντομία, είναι μερικά ακόμη που έχουν μελετηθεί:
  • Η νευρολογική ακράτεια ούρων μετά από εγκεφαλικό μπορεί να βοηθηθεί με την κατανεμημένη με τζίντζερ-αλάτι moxibustion. (47)
  • Οι ασθενείς με πνευμονία που προκαλείται από αναπνευστήρα στο νοσοκομείο επωφελούνται από το εκχύλισμα τζίντζερ. (48)
  • Ο πόνος του τριδύμου νεύρου ανακουφίζεται με έναν παραδοσιακό ιαπωνικό συνδυασμό βοτάνων που περιλαμβάνει τζίντζερ, Saiko-Keishi-To. (49)
  • Το άζωτο της ουρίας του αίματος, το BUN των εξετάσεων αίματος, μειώνεται σημαντικά από το εκχύλισμα τζίντζερ. (50)
  • Η εγκεφαλική ισχαιμία, το μικρό εγκεφαλικό, προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Το εκχύλισμα τζίντζερ μειώνει σημαντικά τις βλάβες και ανακουφίζει την απώλεια μνήμης. (51)
  • Μια μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών. (52)

Καταπληκτικό, έτσι δεν είναι; Το εύρος και η σοβαρότητα των συνθηκών που μπορεί να βοηθήσει το τζίντζερ είναι εκπληκτικό και ο βαθμός αποτελεσματικότητας είναι ακόμα πιο εκπληκτικός. Είναι καιρός η σύγχρονη ιατρική να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθεί πώς βρέθηκε σε τόσο λάθος δρόμο. Όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα και θεραπείες που είναι λιγότερο αποτελεσματικά και επίσης γεμάτες ανεπιθύμητες ενέργειες αντί να κοιτάξουμε πρώτα σε μια φυσική θεραπεία όπως το τζίντζερ, τότε σίγουρα έχει γίνει λάθος.

Ανεπιθύμητες Επιδράσεις του Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι σχεδόν απολύτως ασφαλές. Είναι πιθανό, αν και εξαιρετικά σπάνιο, να εμφανιστεί μια αλλεργική αντίδραση που σχετίζεται με αναφυλακτικό σοκ. Προφανώς, εάν συμβεί αυτό, δεν πρέπει να επιχειρήσετε να το πάρετε ξανά.

Το τζίντζερ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι προσθετικό, όχι αντιφατικό. Σας λένε να μην παίρνετε τζίντζερ με αυτά τα φάρμακα — αλλά ειλικρινά, θα πρέπει να ρωτήσετε γιατί ο γιατρός δεν ξεκινά με τζίντζερ και να προσθέσει τα φάρμακα εάν χρειάζεται. Ακολουθούν ορισμένα από τα φάρμακα που εμπλέκονται, σύμφωνα με το Drugs.com (53) :

 • Οποιοδήποτε φάρμακο για την καρδιά.
 • Φάρμακα για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, της γλιπιζίδης (Γλυκοτρόλη), της γλυβουρίδης (Γλυνάση, Διαβήτα, Μικρονάση), χλωροπροπαμίδη (Diabinese), τολβουταμίδη (Ορινάση), τολαζαμίδη (Τολινάση), τρογλιταζόνη (Ρεζουλίνη), ροσιγλιταζόνη (Απανδρινιδία), Ροσιγλιταζόνη (Αραβινιδία), μετφορμίνη (Glucophage) και άλλα.
 • Βαρφαρίνη (κουμαδίνη).
 • Ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) όπως η ιβουπροφαίνη (Motrin, Advil), η δικλοφενάκη (Cataflam, Voltaren), η ετοντολάκη (Lodine), η ινδομεθακίνη (Indocin), η μελοξικάμη (Mobic), η ναμπουμετόνη (Relafen), η ναπροξένη (Aleve, Naprosyn), πιροξικάμη (Feldene) και άλλα.
 • Μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) που περιλαμβάνει ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, Nuprin, άλλα), ναπροξένη (Aleve, Naprosyn, Naprelan, Anaprox, άλλα), κετοπροφαίνη (Orudis KT, Orudis), ινδομεθακίνη (Indocin), ετοδολάκη (Lodine) , ναβουμετόνη (Relafen), οξαπροζίνη (Daypro), πιροξικάμη (Feldene), σουλινδάκ (Clinoril), τολμετίνη (Tolectin) και άλλα
 • Αραιωτικά αίματος, που χρησιμοποιούνται συνήθως για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συχνά κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων), συμπεριλαμβανομένης της αρδεπαρίνης (Normiflo), της δαλτεπαρίνης (Fragmin), της danaparoid (Orgaran), της ενοξαπαρίνης (Lovenox) ή της ηπαρίνης.

Φυσικά, εάν παίρνετε άλλα βότανα με τζίντζερ, φροντίστε να ελέγξετε αν είναι αραιωτικά του αίματος. Αν ναι, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε είτε το τζίντζερ είτε το άλλο βότανο. Τουλάχιστον, προσθέστε το ένα ή το άλλο αργά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες.

Μορφές Τζίντζερ

Γενικά, για προσωπική χρήση, υπάρχουν δύο μορφές τζίντζερ: το εκχύλισμα και το τσάι. Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε εκχυλίσματα, αλλά να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο μορφές εκχυλίσματος, με βάση το νερό και το αλκοόλ. Με πολλά βότανα, τα εκχυλίσματα με βάση το νερό είναι καλά. Ωστόσο, το εκχύλισμα τζίντζερ με βάση το αλκοόλ έχει αποδειχθεί πολύ ανώτερο ξανά και ξανά. Επομένως, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμα τζίντζερ για ιατρικούς λόγους, θα πρέπει να πάρετε την ποικιλία με βάση το αλκοόλ.

Το τσάι με τζίντζερ είναι μια απόλαυση για πολλούς από εμάς. Μπορείτε να αγοράσετε τσάγια τζίντζερ σε φακελάκια τσαγιού, αλλά γενικά δεν είναι τόσο ευεργετικά όσο το να φτιάξετε το δικό σας. Δεν είναι δύσκολο. Απλώς ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

Ξεφλουδίστε περίπου μια κυβική ίντσα τζίντζερ. Μπορείτε είτε να το κόψετε σε λεπτές φέτες είτε να το τρίψετε. Το βράζουμε σε περίπου 1½ φλιτζάνι νερό για περίπου 10 λεπτά. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λάιμ ή λεμόνι. Αν το θέλετε ζαχαρούχο, προσθέστε λίγο μέλι ή στέβια. Ρίξτε σε ένα φλιτζάνι και απολαύστε!

Το γούστο του καθενός είναι διαφορετικό. Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης. Χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο τζίντζερ όπως σας ταιριάζει.

Αποποίηση ευθύνης : Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για παροχή ιατρικών συμβουλών, διάγνωσης ή θεραπείας.

Αποποίηση ευθύνης : Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για παροχή ιατρικών συμβουλών, διάγνωσης ή θεραπείας.

Πηγή: https://greenmedinfo.com/node/83545